Sioned Harries je končala svojo 14-letno kariero v velikem slogu, ko je dosegla poskusni in izpadni gol in pomagala Brython Thunder do zmage v valižanskem derbiju nad Gwalio Lightning na Celtic Challengeu.

Celtic Challenge: Sioned Harries, ki je odstopil iz Walesa, je zadel, ko je Thunder premagal Lightning
Celtic Challenge: Sioned Harries, ki je odstopil iz Walesa, je zadel, ko je Thunder premagal Lightning

Veličanka iz Walesa je ta teden po 78 testiranjih napovedala upokojitev.

Brythonova je tekla v petih poskusih, druge rezultate pa so dosegle Ellie Tromans, Amy Williams, Shona Wakely in Amy Morgan.

Mollie Davies je podala namesto Gwalie, vendar je bilo Harriesovo popoldne, ko je igrišče zapustila ob stoječem aplavzu.

To je bil primeren konec za nekdanjega osmega igralca Walesa in 700-glava množica Llanellija je odigrala svojo vlogo pri zagotavljanju nepozabnega izpusta.

Brython, ki je 1. januarja izgubil povratno tekmo proti Gwalii, je prevladoval v prvem polčasu.

Odlično vodenje od napadalcev je žogo poslalo ven do Tromansa, ki je zajel ohlapno podajo in podprl svoj tempo, da je podal za uvod.

Fly-half Seren Singleton je strgala žogo znotraj svoje polovice in sprožila protinapad, ki je sprostil Williamsovo na krilu in podvojil Brythonovo vodstvo.

Wakelyjeva je nadaljevala s svojo impresivno formo na turnirju, pobrala in se zvijala od blizu.

Najglasnejši aplavz popoldneva je bil prihranjen za Harriesa, ki je prekinil več spopadov, da bi premagal v zaščitnem slogu in sklenil bonus točko pred polčasom.

Gwalia se je vrnil kot močnejši od obeh strani in kljub nekaterim pogumnim obrambam je bilo štetje enajstmetrovk, zgrajeno na Brythonu in Singletonu, na koncu poslano v koš za grehe.

Gwalia je sprožila serijo pick-and-go, Daviesova pa se je prebila z metra daleč.

Gwaliina disciplina je nato prišla v središče pozornosti in Brython je povečala svoje vodstvo s petmetrske črte vožnje, Morgan, ki je opravila 78-minutno izmeno pri nadomestni prostitutki, je dobila svoje nagrade.

Harriesova je sedela v žepu za tisto, za kar je množica vedela, da prihaja za njeno zadnje dejanje igre – in primerno v rdeči majici – in zadela drop goal s 15 metrov stran.

Celo igralci Gwalie so pokazali, da jo cenijo, ko je dve minuti pred koncem zapustila igrišče in spustila zastor nad vrhunsko kariero.

Obe valižanski ekipi sta svoji kampanji Celtic Challenge končali s tremi zmagami, Gwalia pa je dosegla tretje skupno mesto, Brython pa peti.

Brython Thunder: Lauren Smyth; Eleanor Hing, Ellie Tromans, Meg Webb, Amy Williams; Mollie Wilkinson, Seren Singleton; Katie Carr, Rosie Carr, Cerys Hale, Natalia John, Shona Wakely, Finley Jones, Alex Callender (kapit), Sioned Harries

Zamenjave: Amy Morgan, Erica Kissinger, Cadi Lois Davies, Charlie Mundy, Katie Mackay, Lowri Williams, Niamh Terry, Savannah Picton-Powell.

Gwalia Lightning: Rhodd Parry; Caitlin Lewis, Kelsie Webster, Rebecca De Filippo, Katie Davies; Jenna De Vera, Sian Jones; Abbey Constable, Molly Reardon, Jenni Scoble, Erin Jones, Bryonie King (kapit), Maisie Davies, Katie Jenkins, Gwennan Hopkins

Zamenjave: Mollie Crabb, Sophie Waugh, Danyelle Dinapoli, Alaw Pyrs, Tess Evans, Kierra Deeks, Robyn Wilkins, Kim Thurlow.

Lloyd reši Edinburgh proti Clovers

Povratnica britanske sedmerice Rhona Lloyd je dosegla zadetek na svojem prvem startu v Edinburghu in svoji ekipi prinesla remi 12-12 proti irski ekipi Clovers v prvem dvojnem dvoboju na Parc y Scarlets.

Edinburgh je prejšnji vikend že zapečatil drugo mesto za prvaki Wolfhounds, medtem ko so Clovers svojo kampanjo končali na četrtem mestu.

Clovers so večino prvega polčasa prevladovali v posesti in ozemlju, toda Edinburgh je zadel prvi, Briar McNamara je tik pred odmorom prestopil po močnem prodoru na črto.

Nicole Marlow je s pretvorbo poskrbela za vodstvo Škotov ob polčasu s 7:0.

Pomlajeni Clovers so vrnili udarec v začetku drugega polčasa, Claire Gorman pa je našla prostor na krilu po solidnem irskem obračunu.

Ponovno so bili v igri, potem ko je udarec navzgor povzročil rdečico krila Edinburgha Cierona Bella, ki je napačno ocenil visoko žogo in omogočil Clari Barrett, da je dosegla lahek zadetek.

Kate Flannery je dodala pretvorbo.

Edinburgh je končal močneje in dosegel zaslužen remi, ko je Lloyd v zadnji minuti postavil na svoje krilo.

Deteljice: Aoife Corey; Claire Gorman, Clara Barrett, Kayla Waldron, Alana McInerney; Nicole Fowley, Ailsa Hughes; Niamh O’Dowd, Maeve Og O’Leary Megan Collis, Ruth Campbell, Dorothy Wall (kapitalka), Jane Clohessy, Brianna Heylmann, Ivana Kiripati

Zamenjave: Beth Buttimer, Grainne Burke, Roisin Ormond, Faith Oviawe, Claire Bennett, Muirne Wall, Kate Flannery, Michelle O’Driscoll.

Edinburgh: Nicole Marlow; Rhona Lloyd, Nicole Flynn, Briar McNamara, Cieron Bell; Sarah Denholm (kapitalka), Leia Brebner-Holden; Poppy Fletcher, Aila Ronald, Molly Poolman, Adelle Ferrie, Natasha Logan, Merryn Gunderson, Alex Stewart, Freya Walker.

Zamenjave: Nicola Haynes, Alison Wilson, Katie Lindsay, Lucy Kidd, Sam Taganekurukuru, Zoe Turner, Hannah Ramsay, Hannah Walker.