Je balon izdatkov Premier lige počil?

Novice o prestopih: klubi Premier lige ne bodo trošili v oknu januarja 2024
Novice o prestopih: klubi Premier lige ne bodo trošili v oknu januarja 2024

Pretekli trije prestopni roki – januar 2023 ter poleti 2022 in 2023 – so postavili nove rekorde glede porabe v Premier League, pri čemer je bilo menjanih igralcev za 100 milijonov funtov, Chelsea pa je dominiral na naslovnicah.

Toda en teden do roka za prestop v četrtek, 1. februarja, so klubi Premier lige podpisali pogodbo le z 12 igralci, s sedmimi stalnimi prestopi in petimi posojami, medtem ko razkrite pristojbine znašajo 45,4 milijona funtov.

V isti fazi zimskega prestopnega roka leta 2023 so klubi Premier lige podpisali 26 pogodb, od tega 21 trajnih.

Od zneskov, ki so bili razkriti, so prvoligaški klubi do te stopnje lani, sedem dni pred koncem, porabili vsaj 352,2 milijona funtov pred dodatki.

Vrhunski klubi bi v lanski januarski sezoni porabili rekordnih 815 milijonov funtov. To je vključevalo 107 milijonov funtov vredno pogodbo Chelseaja za argentinskega vezista Enza Fernandeza iz Benfice.

Samo na dan roka je bilo porabljenih več kot 275 milijonov funtov, medtem ko je bila po podatkih družbe za finančne storitve Deloitte skupna poraba klubov Premier lige lanskega januarja 90 % večja od prejšnjega zimskega rekorda 430 milijonov funtov, postavljenega leta 2018.

To januarsko obdobje je sledilo dvema rekordnima poletnima oknoma, pri čemer je bilo leta 2023 porabljenih 2,3 milijarde funtov, kar je preseglo 1,9 milijarde funtov, porabljenih julija in avgusta 2022.

Ali so finančni stroški Premier League dejavnik?

Obtožbe, ki trenutno visijo nad Nottingham Forestom in Evertonom – zaradi domnevnih kršitev pravil o dobičku in trajnosti (PSR) Premier lige v njunih financah za obdobje 2022-23 – so morda izostrile um.

Noben klub ne bo želel tvegati odbitka 10 točk, kot se pritožuje Everton zaradi prejšnje kršitve v svojih računih do 2021-22.

Alex Howell iz BBC Sporta poroča, da je Chelsea, ki je izdal 1 milijardo funtov, odkar je lastniška skupina Clearlake prevzela klub maja 2022, bolj verjetno, da bo v tem obdobju prodal kot kupil, da bi uravnotežil poslovne knjige.

Medtem ko je Newcastle, kljub temu, da je eden najbogatejših klubov na svetu prek svojih podpornikov savdskega javnega investicijskega sklada, zabeležil 73 milijonov funtov izgube v sezoni 2022-23, igralce, kot so Kieran Trippier, Callum Wilson in Miguel Almiron, povezujejo z odhodi iz Tyneside ta mesec.

Januarske poteze Premier League

Posoja West Hama s Kalvinom Phillipsom iz Manchester Cityja je ena redkih večjih pogodb Premier lige.

Sheffield United je 5. januarja naredil prvi premik v oknu s posojo napadalca Villarreala iz Čila Bena Breretona Diaza.

Tottenham je sklenil dva izmed bolj privlačnih poslov v zadnjem obdobju, ko je iz italijanske Genoe za 25 milijonov funtov pripeljal 21-letnega romunskega branilca Raduja Dragusina in nemškega napadalca Tima Wernerja, ki ga bo do konca sezone posodil iz RB Leipziga. sezona – 27-letnikova selitev vključuje možnost, da poleti postane stalnica.

Tako Burnley kot Brentford sta pripeljala posojenega igralca iz tekmeca iz Premier League, napadalec iz Slonokoščene obale David Datro Fofana je prestopil iz Chelseaja v Turf Moor, španski branilec Tottenhama Sergio Reguilon pa je končal kratek čas pri Manchester Unitedu, da bi nadomestil čebele. ‘ poškodovani levi bočni branilec Rico Henry.

Podkapetan Readinga Tom Holmes, 23, je prestopil iz League One v Luton Town za nerazkrito plačilo, čeprav se je branilec vrnil k kraljevim klubom kot posojen.

Brighton je medtem podpisal dve najstniški možnosti – romunski krilni igralec Adrian Mazilu, 18, je dokončal svojo selitev iz FCV Farul, potem ko se je prvotno dogovoril lansko poletje, čeprav se je kasneje pridružil Vitesse Arnhemu kot posojen, medtem ko je 19-letni argentinski krilni igralec/polni- nazaj Valentin Barco je prišel na stadion Amex iz Boca Juniors s štiriinpolletno pogodbo za plačilo 7,8 milijona funtov.

Aston Villa je podpisala srbskega branilca Kosto Nedeljkovića iz beograjske Crvene zvezde za nerazkrito ceno, vendar bo 18-letnik ostal pri Crveni zvezdi do konca sezone.

Manchester City je podpisal pogodbo z argentinskim vezistom do 17 let Claudiom Echeverrijem iz River Plateja, Sheffield United pa je pripeljal branilca Republike Irske do 21 let Sama Curtisa iz St Patrick’s Athletica.