Okolje, določeno v zakonu o varstvu okolja, se nanaša na splošne naravne dejavnike, ki vplivajo na preživetje in razvoj človeka, ter naravne dejavnike, ki so se ročno preoblikovali.
Okolje vključuje atmosfero, vodo, ocean, zemljo, minerale, gozdove, travinja, mokrišča, divja bitja, naravne relikvije, humanistične relikvije, naravne rezerve, slikovite točke, mesta in vasi.Življenje ljudi vključuje naravno in socialno okolje.
Okolje je razdeljeno na:
1. Naravno okolje se v priljubljenem smislu nanaša na naravno okolje, ki ga ljudje niso predelali in preoblikovali, kar je vsota različnih naravnih dejavnikov, ki objektivno obstajajo.Naravno okolje človeškega življenja lahko razdelimo na atmosfersko okolje, vodno okolje, talno okolje, geološko okolje in biološko okolje v skladu z okoljskimi elementi.
2. Humanistično okolje je vsota snovi, ki jih ustvarijo ljudje, in rezultati neopredmetenega materiala.Dosežki gradiva se nanašajo na kulturne relikvije in zgodovinska mesta, vrtove zelenih prostorov, arhitekturna plemena, aparate in objekte itd. Nematerialni dosežki se nanašajo na družbene običaje, jezikovne, kulturne in umetniške, izobraževalne zakone ter različne sisteme.Ti dosežki so ustvarjanje človeških bitij, s kulturnimi odtisi in prodirajo v humanistični duh.Človeško okolje odraža zgodovinsko kopičenje naroda, odraža tudi zgodovino in kulturo družbe ter igra vlogo pri gojenju kakovosti ljudi;
3. Psihološko okolje.Živo okolje, ki vpliva na psihološki vpliv ljudi, je vsota vseh zunanjih pogojev.Psihološko okolje je razdeljeno na znotraj in zunaj.Ker je šolska izobraževalna dejavnost kot glavno telo, se psihološko notranje okolje nanaša predvsem na vsoto vseh pogojev v šoli, kot so šolski slog, odnosi sošolcev, odnosi med učitelji, izobraževalnimi ustanovami, ravni učiteljev itd.
Če povzamemo, vključuje naravno okolje in družbeno okolje.
【Pravna podlaga】:
Člen 4 zakona o varstvu okolja Ljudske republike Kitajske
Zaščita okolja je osnovna nacionalna politika države.